Historische Cantate "St. Nicolaasfeest" direct na de intocht

Datum: zaterdag 19 november 2016, 15:15u
Locatie: Grote- of Barbarakerk Culemborg

Verplaats jezelf in gedachten naar het jaar 1890: Geen TV of Internet en geen Sinterklaas-journaal. Sint Nicolaas was nog wat gewichtiger en plechtiger dan in 2016 en (Zwarte) Piet was nog helemaal geen verplicht nummer, laat staan onderwerp van discussie. In die tijd schreef Zweers zijn kindercantate "St. Nicolaasfeest.
De wat breedsprakige teksten en de virtuoze orkestpartij zijn in de typisch 19e eeuwse romantische stijl geschreven. Ondanks dit alles blijft het een speels werkje. Het stuk zit vol (toen) bekende Sinterklaasliedjes en in het tweede deel komen we zelfs een soort „rap‟ tegen op de tekst: "Sinterklaas ging over 't water met een dikke duivekater". In een droom komen ook 'twee reuzevogels' aanvliegen met 'witte en zwarte vlerken' en deze veranderen plotseling in 'een bisschop en een moor'. Twee gelijkwaardige verschijningen!

Alweer 7 jaar geleden op 14 november 2009 voerde het Culemborgs Mannenkoor de cantate St.Nicolaasfeest van de Amsterdamse componist Bernard Zweers uit. Het gebeuren was de mannen en het publiek blijkbaar zo goed bevallen dat er al regelmatig gevraagd werd om dit eens te herhalen en nu nog grootser. Dat lukte: Het Sintcomité nam het met enthousiasme op in het officiële programma, maar liefst drie Culemborgse kinderkoren werken mee en ook het 'Sintfonieorkest' is grotendeels uit Culemborgse musici samengesteld. Zij spelen ook 11 bekende Sinterklaasliedjes in een Sintfonisch jasje: Iedereen kan meezingen met "Opgestreken pepernoten"!