Culemborgs Mannenkoor en Judith Jobse vinden elkaar in sfeervol concert

Het jaarconcert 2010 van het Culemborgs Mannenkoor was getiteld: "in de Wind". De mannen hebben het publiek dan ook alle windstreken van hun muzikale kunnen laten ervaren, hierin bijgestaan door zangeres Judith Jobse, pianist Jos Rodermans en een vierkoppig strijkersensemble. Het geheel werd in verhalende vorm gepresenteerd door Marjolein Mattaar. Licht en geluid waren in handen van de heren van PeWe produkties, die bovendien de sfeervolle illustratieve projecties voor hun rekening namen.

Opgroeien, afscheid nemen, wegggaan, nieuwe werelden ontdekken en na vele omzwervingen uiteindelijk gelouterd thuiskomen; zo valt ongeveer de rode draad door het programma te beschrijven. Deze muzikale reis ging zowel langs verre en minder verre werelddelen als ook door alle mogelijke muzikale stijlen heen. Van liedjes uit de oude en iets minder oude doos, volksliederen, gospel, popmuziek en country & western tot en met opera: alles vormde een verrassend afwisselend en boeiend geheel.
Muzikaal was er veel te genieten: de mannen waren uiterst geconcentreerd en zongen intens en met zichtbaar en hoorbaar plezier. De combinatie met Judith Jobse's prachtige en geheel eigen stemgeluid was bijzonder te noemen. Twee van haar eigen nummers en pop-klassiekers als "Country Roads", "Hit the road Jack" en "Hallelujah" kregen nieuwe diepten in de arrangementen met piano, strijkers en mannenzang. Combinaties met piano, strijkers en soms alleen contrabas waren kleurrijk en gevariëerd. De jonge violisten Iris en Florian schakelden moeiteloos tussen zwierige country 'fiddling', swingende riffs en warme strijkersakkoorden heen en weer. Camiel's contrabas legde een solide bodem onder het geheel. Als intermezzo klonk een ontroerende "Zwaan" van Saint-Saëns door David op de cello, subtiel begeleid door de anderen. Dirigent en bariton Bas Kuijlenburg liet zich overigens ook als zanger niet onbetuigd.
De fantasievolle beelden van Wim de Bruine en Piet Grootenboer en de bondige teksten van presentatrice Marjolein Mattaar completeerden het geheel op een boeiende manier en het publiek, dat ook zelf regelmatig tot zingen werd verleid en waarvoor heel wat stoelen moesten worden bijgezet, beloonde de uitvoerenden van harte met een daverend applaus.

Culemborgs Mannenkoor Oefening Baart Kunst, 30 oktober 2010
o.l.v. Bas Kuijlenburg, m.m.v: Jos Rodermans, piano; Iris Kooreman en Florian Kuijlenburg viool; David Kuijlenburg cello en Camiel Jansen, contrabas. Teksten & Presentatie: Marolein Mattaar
Projecties, licht & geluid: PeWe produkties.

Foto's: Martin Smaling
Lees ook: Recensie Culemborgse Courant:. en 't blef Kuilenburgs