Sint Nicolaasconcerten doorslaand succes!

In Culemborg op 14 november, na de intocht van Sinterklaas en ook in Zeist: op 6 december werkte het Culemborgs mannenkoor mee aan uitvoeringen van de cantate
St. Nicolaasfeest
voor bariton- en bassolo, (kinder-) koor en orkest van de nederlandse componist Bernhard Zweers.
Deze werd voor het eerst sinds ruim 50 jaar weer in de originele versie uit 1890 met symfonieorkest uitgevoerd. Ingebed in een compleet Sint Nicolaasconcert leidde het
zowel in Culemborg als in Zeist tot een gebeurtenis die de aanwezigen nog lang zal bijblijven.

Het concert in Zeist werd geopend door Maarten Zweers, kleinzoon van de componist en muziekdramaturg van beroep. Op heldere en bondige wijze schetste hij een beeld van zijn grootvader als componist en zijn streven naar een ' vaderlandse stijl' net als Grieg, Sibelius, Smetana en anderen in landen om ons heen hadden gedaan als reactie op de wel erg overheersende Franse en Duitse muziek van die tijd. Hij en ook zijn aanwezige oudere broer Bernhard gaven aan zeer verguld te zijn met deze 'rehabilitatie' van hun grootvader.

De cantate werd in Zeist nog trefzekerder neergezet door kinderkoor, mannenkoor en jeugdorkest onder leiding van Martin Kuijlenburg. De Zeister kinderen zongen met vuur en de mannen gaven, zonder te overheersen, het geheel een stevige ondergrond. "Vader" Bas Kuijlenburg zong zijn Sint Nicolaaslegenden met verbeeldingskracht en Sinterklaas zelf galmde bij monde van Wouter de Haan streng, doch rechtvaardig.

Al in de pauze, waarin de laatste Sinterklaaslekkernijen van dit jaar gretig opgemaakt werden, was het de beurt aan orkest "OpStap", de jongste talenten van OpStreek. Hierna openden Opstap en OpStreek samen met een swingende Sint-potpourri van Jan van der Goot. Daarna volgde de speciaal voor OpStreek geschreven suite "Opgestreken Pepernoten" van Bas Kuijlenburg. Blijkbaar speelden zij dit zo aanstekelijk dat er al zachtjes meegezongen werd in het publiek. Na een kort, maar verhelderend historisch gesprekje tussen Klazologe Liesbeth Slager en de Goedheiligman zelf werd de suite nog eens herhaald.
Nu was de volgepropte Broederkerk niet meer te houden en zong en deinde jong en oud uitbundig mee, de Sint uitzwaaiend op een walsend "Dag Sinterklaasje".

Foto's © Monkelbaan, Meer foto's:

counter free hit invisible© Culemborgs Mannenkoor 2009