Combinatie OBK en Opera per Tutti! van hoog niveau
Bron: Culemborgse Courant, dinsdag 24 maart 2009
foto's: Theo van Dam

CULEMBORG - Wat gold als een experiment heeft uitgepakt als een regelrechte topper. Operamuziek van een zeldzaam hoog niveau, uitgevoerd voor een enthousiast publiek. De Fransche School was voor de matineevoorstelling zondag geheel uitverkocht. Een optreden van topzangers van het Opera per Tutti! gezelschap uit Amsterdam en het Culemborgs Mannenkoor "Oefening Baart Kunst".

Koorleider van het Culemborgse gezelschap is Bas Kuijlenburg. Bij het Amsterdamse Operakoor is Mylou Mazali de leading lady. En wat voor lady. Met zowel vóór als na de pauze een geweldig programma waarbij alles uit de kast werd gehaald. Hetgeen gezongen werd steeg naar een absoluut topniveau wat zelden in Culemborg is vertoond. En “Oefening Baart Kunst" steeg mee in deze euforie van zanggeweld. De bezoekers kregen echt waar voor hun geld.

Het begon al met de opening. Een drietal aria's uit “Le Nozze di Figaro" van Mozart. Deze werden vertolkt door de solisten van Opera per Tutti. Zij oogsten daarmee al een daverend applaus.
En dat was nog maar het begin. In het tweede stuk, de opera “L'Italiana in Algeri" van Rossini kwam het Mannenkoor in beeld. In twee van de vijf aria's mochten de Culemborgers het beste van zichzelf laten horen. Dirigent van het koor, Bas Kuijlenburg, tevens de bariton van Opera per Tutti kwam hier op als Mustafa, geheel in stijl met tulband en zonnebril. Zowel met zijn zang als met zijn uitmonstering behaalde hij een hoge score.

In het laatste stuk voor de pauze “La forza del destino “ van Verdi kon OBK schitteren met het 'Monnikenkoor'. Aansluitend "La Vergine degl' Angeli" met een solo van Claudia de Clercq waar iedereen bijna de tranen in de ogen kreeg. Gelukkig was er pauze en kon het publiek even tot zichzelf komen.

Een verbluffend einde van de pauze. Met het drinklied 'Libiamo ne lieti calici' uit “La Traviata" van Verdi werden de bezoekers zingend uit de foyer weer mee terug naar de zaal genomen. OBK stond al geheel in slagorde en op enig moment zong de hele zaal deze prachtige aria mee. Het zou de 'kippenvel-aria' genoemd kunnen worden. Groots, in één woord.

Ook het 'Casta Diva' uit de opera “Norma" van Bellini en vertolkt door Mylou Mazali was meer dan geweldig en het 'Kruisvaarderskoor' uit “Lomardi" van Verdi bezorgde OKB een regelrechte, staande ovatie. Ook de begeleiding was meer dan top. Yolanda van Tongeren, de pianiste van Opera per Tutti en Jos Rodermans van OBK speelden boven hun kunnen en konden er mede voor zorgen dat de zangers van OBK en de zangeressen Claudia de Clerq en Mylou Mazali tot grote hoogte konden stijgen, zowel wat betreft stembereik als totale performance. Het concert was meer dan geweldig en de bezoekers hebben met recht een fantastische middag doorgebracht in de Fransche School.

counter free hit invisible Culemborgs Mannenkoor 2008