Internationale allure bij concert OBK

dinsdag 22 april 2008

CULEMBORG – Voor een volle kerk liet mannenkoor Oefening Baart Kunst zijn gezangen horen. De toneelgroep Surplus zorgde er voor dat het sfeerrijk verliep met twee lakeien en jonkvrouwe Hillegonde van Culemborg die de nummers aan elkaar praatte. Ook burgemeester Ronald van Schelven met wethouder Wichers waren van de partij.

Het werd een internationaal gebeuren met Latijnse gezangen, musicalnummers en opera. De bekendste nummers waren het Wolgalied en het Slavenkoor. De pauze werd feestelijke ingezet met het Libiamo, drinklied, waarbij tenor en Culemborger Anton Saris en zangeres Pearlmira Kwesi-John uit Freetown in Sierra Leone alles uit de kast haalden.

Na de pauze liet pianiste Sally Walmsley uit Engeland De Liebestraume van Franz List horen. Dirigent Bas Kuijlenburg gaf als bas-bariton een mooie solo bij een operastuk. Nieuw was de inspiratie op het orgel van het Kulenburgse Volkslied, dat voor het eerst op een kerkorgel werd gespeeld, waarna alle aanwezigen luidkeels meezongen.

Bloemen waren er voor de solisten en dirigenten, waarna OBK nog eenmaal een toegift gaf en dat deden zij a-capella.

Bron: Culemborgse Courant
Foto's © Theo van Dam

Hartelijke huldiging
Jos Rodermans

woensdag 23 april 2008

CULEMBORG – Jos Rodermans moest met pijn in het hart afscheid nemen van mannenkoor OBK na een ernstig ongeval in februari 2007. Vrijdag kwam voor hem de taak om nog een keer te dirigeren bij OBK en nog wel het moeilijke werk van de opera La Forza del Destino. Nog één keer kon Rodermans zich nog laten doen gelden. Hierna moest hij ,na ruim twintig jaar het koor gedirigeerd te hebben, de dirigeerstok overdragen aan zijn opvolger Bas Kuijlenburg.

Rodermans heeft het mannenkoor weer op een goede plaats gebracht. Twintig jaar geleden zat het koor in een diep dal. Jos liet zijn bewind gelden en het koor is weer op de weg terug. Daarvoor werd hij hartelijk toegesproken door interim voorzitter Marten Holtrop. Hij wenste Jos, zijn vrouw en kinderen veel succes en vond het fijn dat Jos nog een keer zijn beroep heeft kunnen uitoefenen. ,,Want'', zo zei hij, ,,het zag er heel slecht uit, maar je staat er weer''.

Ook had hij nog enkele dankwoorden richting het koor dat hij de goede weg heeft laten opslaan. ,,Ik was streng, maar het werpt wel zijn vruchten af'', aldus Rodermans.

Bron: Culemborgse Courant
Foto's © Theo van Dam