Culemborgs Mannenkoor 'Oefening Baart Kunst' viert 80-jarig bestaan.
Jubileumconcert, vrijdag 18 april om 19:30 uur in de Grote- of Barbarakerk

donderdag 21 februari 2008

CULEMBORG - Zo'n tachtig jaar geleden, op 15 februari 1928 om precies te zijn, werd in Culemborg het Culemborgs Mannenkoor 'Oefening Baart Kunst' opgericht. De eerste voorzitter van dit koor werd de heer J. Salari, die in 1930 de voorzittershamer doorgaf aan de heer L. Post die tot 1946 op zijn post bleef. In totaal heeft het koor in haar 80-jarig bestaan twaalf voorzitters gehad. De laatste en huidige voorzitter is Marten Holtrop. Hij volgde in 2004 R. Jansen op. Zeker in die beginjaren was het een bloeiende vereniging met zo'n vijftig zangers. Er werd gerepeteerd in een locatie op de Varkenmarkt waar Jan Merkens de eigenaar van was en waar jaren later het Snookercentrum 'De Klok' heeft gezeten. De ledenvergaderingen werden in Lunchroom 'Victoria' gehouden. Deze lunchroom was gesitueerd tegenover de huidige Hema en waar nu Café De Metropole is gevestigd.

Dirigenten
Anders is het gegaan met de dirigenten. Van 1928 af heeft het koor slechts drie dirigenten gehad. Bij de oprichting van het koor werd de toen pas 21 jaar oude Bas van Veen dirigent. Gedateerd 19-04-1980 ontving de toenmalige voorzitter, de heer H. van Hattem, een brief van de eerste dirigent dat hij na 52 jaar wegens gezondheidsredenen zijn dirigentenstokje neer moest leggen. Hij deed dit werkelijk met pijn in het hart. Zijn opvolger werd Laurens Krouwel die op zijn beurt in 1987 het stokje doorgaf aan Jos Rodermans die nu nog steeds als dirigent van het koor te boek staat.
In dit verband dient gezegd te worden dat nu al meer dan een jaar Bas Kuijlenburg het koor dirigeert. Begin vorig jaar heeft Jos Rodermans namelijk een ernstig ongeval gehad waardoor hij ook nu nog niet in staat is het mannenkoor leiding te geven. Bas Kuijlenburg is dus Interim-dirigent en zal het koor tijdens het jubileum-concert op vrijdagavond 18 april in de Grote of Barbarakerk dirigeren.

Jubileumconcert
Dit jubileumconcert wordt een heel bijzonder concert in een geweldige setting. De tijden van de 'twintiger jaren' zullen in bepaalde vormen tot uiting komen. De 28 koorleden zullen tijdens dit concert een nagenoeg geheel nieuw repertoire zingen met onder meer fragmenten uit bekende Italiaanse opera's. Omdat het koor ook veel op heeft met de Slavische en Russische muziek worden ook enkele Oost-Europese liederen ten gehore gebracht. En om de internationale signatuur van het koor nog iets beter te etaleren, staan er naast Nederlandse werken ook Engelstalige- en Duitse liederen op het programma.

Naast de pianistes Karin Martens en Sally Walmsley zal ook organist Jos Beijer uit Poeldijk een aantal solistische werken ten gehore brengen. Ook treedt een tweetal gast-solisten op, namelijk de Sierra Leoonse sopraan Pearlmira Kwesi-John en de uit Culemborg afkomstige tenor Anton Saris.
De sopraan Pearlmira Kwesi-John werd geboren in Freetown in Sierra Leone en zong daar in plaatselijke kerkkoren. Later nam zij klassieke zanglessen en zong vele concerten in haar geboorteland. In 2003 vervolgde zij haar studie aan het Utrechts Conservatorium bij Eugenie Ditewig, waar ze in 2007 met lof haar 1ste fase afrondde. Momenteel vervolgt ze haar solisten-opleiding tweede fase. In Nederland heeft zij al verschillende recitals gegeven en zong onder meer de hoofdrol in de kameropera 'The Jetsetter' van Anne Ku in 2006.
Tenor Anton Saris studeerde aan het Koninklijk Conservatorium In Den Haag. Zes jaar zong hij als baritonsolist met vele bekende operabedrijven en orkesten. Zo zong hij bij het Radio Filharmonisch Orkest, het Brabants Orkest, de Vlaamse Opera uit Antwerpen, bij de Hoofdstad Operette in Amsterdam, het VARA-Matinee en het Oklahoma Mozart Festival met dirigenten als Carlo Rizzi, Kenneth Montgomery, Jacques Mercier en Marc Soustrot. Als concertzanger interpreteerde hij onder meer 'Lieder eines fahrenden Gesellen' van Mahler. In november 2001 debuteerde hij als tenorsolist in 'Symphonie Nr. 9' van Ludwig von Beethoven met de Beethovenakademie o.l.v. Jan Cayers in Antwerpen. Sinds 2004 is hij een vast ensemblelid van het Operette-Ensemble 'Grande Remasuri' in Dresden waar hij het grote operette-tenor repertoire zingt.

Voor informatie kunt u bellen met de secretaris, dhr. M. Holtrop. Tel: (0345) 516937
U kunt ook een e-mail sturen

Een toelichting op het programma is alvast hier te lezen

Toegangskaarten (à € 7,50 incl. 1 consumptie) zijn vanaf 4 april te verkrijgen bij de volgende voorverkoopadressen:

PLUS 'Grit', Chopinplein
PLUS 'Smits', Koopmansgildeplein
Slijterij Hogendijk, Chopinplein
Boekhandel Tomey en Versteegh, Markt
Primera, Markt

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door:

• Stichting VSB fonds
  • Prins Bernhard Cultuurfonds